Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1233 databronnen gevonden. Er worden 1233 databronnen getoond op pagina 1 van de 124 pagina's.
1233 resultaten gevonden

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 14 maart 2025

Op 21 januari 2021 werden na een manifestatie tegen klassenjustitie en racisme in Brussel 233 personen aangehouden, onder wie 82 minderjarigen. Enkele personen die werden aangehouden, vorderden een schadevergoeding op grond van artikel 1382 Burgerlijk Wetboek. De rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat de Belgische Staat, de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en de burgemeester van Brussel foutief hadden gehandeld en kende een schadevergoeding toe.  

Hof van beroep Gent, 14 maart 2024

Het hof van beroep van Gent veroordeelt een aantal leden van het extreemrechtse ‘Project Thule’ voor het deelnemen of het verlenen van steun aan een privémilitie en voor wapendracht en wapenbezit.

Grond­wet­te­lijk Hof, 13 maart 2025

Een man is erkend als persoon met een handicap. Hij woonde aanvankelijk samen met zijn 21-jarige dochter, voor wie hij kinderbijslag ontving en hij had daardoor recht op een tegemoetkoming aan het hoogste tarief. De dochter verliet de woonplaats en de man woonde vervolgens samen met zijn 25-jarige zoon die niet over een inkomen beschikte. Daardoor had hij nog maar recht op een tegemoetkoming aan het laagste tarief. Volgens de man was de definitie van ‘huishouden’ uit de wet van 27 februari 1987 over de tegemoetkomingen aan personen met een handicap in strijd met het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Luik, 12 maart 2025

Een man schiet op 3 verschillende momenten met een vuurwapen op de woonwagens van woonwagenbewoners die zich ophouden op een industrieterrein. De correctionele rechtbank veroordeelt de man voor poging tot moord, bedreiging en verboden wapenbezit. De correctionele rechtbank past daarbij de verzwarende factor uit artikel 78ter Strafwetboek toe en leidt de discriminerende drijfveer van de man onder meer af uit zijn sympathie voor het nazi-regime.

Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 11 maart 2025

Een leraar, die ook syndicale afgevaardigde is, had naar aanleiding van wantoestanden in zijn school een dossier overgemaakt aan enkele parlementsleden. Dit leidde tot een disciplinaire sanctie. Het arbeidshof oordeelt dat het beschermd kenmerk syndicale overtuiging ruim moet worden geïnterpreteerd en dat de man het slachtoffer was van discriminatie op basis van zijn syndicale overtuiging.

Grond­wet­te­lijk Hof, 27 februari 2025

Bij internering kan geen cassatieberoep worden ingesteld tegen de beslissingen van de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij met betrekking tot uitgaansvergunningen. Dat is discriminerend.

Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Henegouwen, afdeling Doornik, 25 februari 2025

2 personen en Unia stellen een stakingsvordering in tegen de stad Doornik. Ze vinden dat het aanleggen van een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug die niet toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit, neerkomt op het weigeren van redelijke aanpassingen. Maar volgens de rechtbank van eerste aanleg overschrijdt de gevraagde aanpassing de grenzen van de redelijkheid.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 19 februari 2025

Een medewerker van de griffie maakte herhaaldelijk homofobe opmerkingen tegenover een homoseksuele collega. Hij maakte ook seksistische opmerkingen tegenover vrouwelijke collega’s. De correctionele rechtbank oordeelt dat er sprake is van een inbreuk op de welzijnswet, namelijk van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, maar niet van aanzetten tot haat of geweld. 

Rechtbank van eerste aanleg Henegouwen, afdeling Charleroi, 7 februari 2025

Een man die zich in een rolstoel verplaatst, wil zich inschrijven voor een opleiding medisch secretariaat. In oktober 2019 vraagt hij enkele redelijke aanpassingen. Die komen er pas in oktober 2021 en februari 2022. De rechtbank van eerste aanleg oordeelt dat de man werd gediscrimineerd doordat niet tijdig werd voorzien in redelijke aanpassingen en kent een schadevergoeding toe van 2.000 euro.

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 6 februari 2025

Mede-eigendom valt, in tegenstelling tot verhuur, niet onder het toepassingsgebied van het Brussels wetboek inzake de gelijkheid, de non-discriminatie en de bevordering van diversiteit. Op mede-eigenaars rust bijgevolg geen verplichting om te voorzien in redelijke aanpassingen.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?