Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1196 databronnen gevonden. Er worden 1196 databronnen getoond op pagina 1 van de 120 pagina's.
1196 resultaten gevonden

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 16 januari 2025

Enkele vakbondsleden hadden tijdens een staking een autosnelweg geblokkeerd. Ze werden veroordeeld voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer en waren van mening dat die veroordeling een inbreuk vormde op de artikelen 10, 11 en 14 EVRM. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt in dit arrest dat de nationale autoriteiten hun beoordelingsmarge niet hebben overschreden en wijst het verzoek af. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, 9 december 2024

Tijdens een politie controle zegt een man tegen de politie-inspecteurs: “Je zou beter die makakken pakken.” De correctionele rechtbank veroordeelt de man op grond van het aanzettingsmisdrijf. Het bijzonder opzet leidt de correctionele rechtbank af uit het feit dat in het verleden verschillende processen-verbaal werden opgesteld tegenover de man wegens racistische en discriminerende uitspraken en dat hij hiervoor ook correctioneel werd veroordeeld.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 6 december 2024

Een vrouw is vaste vakbondsafgevaardigde en meent dat ze wordt gediscrimineerd omwille van haar syndicale overtuiging omdat ze geen aanspraak kan maken op bepaalde toelagen en omdat ze niet op dezelfde wijze als andere personeelsleden toegang heeft tot het intranet. Het arbeidshof kan geen overtreding van de bepalingen uit de antidiscriminatiewet vaststellen.

Hof van beroep Antwerpen, 6 december 2024

De correctionele rechtbank had de beheerder van een website veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld jegens de nieuwe woordvoerster van Open VLD. De beheerder van de website tekende hoger beroep aan tegen het vonnis. Het hof van beroep oordeelt dat kan getwijfeld worden aan het bijzonder opzet van de beklaagde en verleent hem de vrijspraak.

Grond­wet­te­lijk Hof, 4 december 2024

Een wet van 26 december 2022 voert een leeftijdsgrens in voor de uitoefening van het ambt van gerechtsdeurwaarder. Die leeftijdsgrens bedraagt in beginsel 70 jaar en maximum 75 jaar. Verschillende gerechtsdeurwaarders vorderen de vernietiging van die maatregelen. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat de verschillende kritieken tegen de leeftijdsgrens niet gegrond zijn en verwerpt de beroepen. 

Raad van State, 3 december 2024

Een instructeur bij de brandweer kreeg een disciplinaire sanctie opgelegd omdat hij racistische berichten had geplaatst op zijn Facebook-pagina. De Raad van State oordeelde dat er geen schending was van het recht op privacy of van het recht op vrije meningsuiting.

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Luik, 3 december 2024

Een juriste die voor een gemeente werkt een hoofddoek wil dragen. Als gevolg daarvan voert de gemeente in haar arbeidsreglement een clausule van exclusieve neutraliteit in. De arbeidsrechtbank oordeelt dat er geen feitelijke elementen zijn die de keuze voor exclusieve neutraliteit kunnen rechtvaardigen. Er is sprake van indirecte discriminatie op grond van de geloof.

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 2 december 2024

De appelanten werden als metissen geboren in Belgisch-Congo. Ze werden zonder toestemming weggehaald bij hun moeder en ondergebracht in een missiepost. Het hof van beroep oordeelt dat er sprake is van misdaden tegen de mensheid en kent de appelanten elk een schadevergoeding toe van 50.000 euro.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 2 december 2024

Een man wordt veroordeeld voor slagen en verwondingen, met homofoob motief, en voor seksisme. Hij had het slachtoffer uitgescholden en zwaar toegetakeld in de Brusselse homowijk, nadat het slachtoffer met enkele vrienden terugkeerde van een optreden als dragqueen.

Unia (burgerlijke) partij

Grond­wet­te­lijk Hof, 21 november 2024

Het Decreet van de Franse Gemeenschap van 12 december 2008 betreffende de bestrijding van sommige vormen van discriminatie bepaalt dat bepaalde rechtspersonen in rechte kunnen optreden in het kader van een stakingsvordering. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat (1) de bepalingen uit het Decreet in overeenstemming zijn met de bevoegdheidsverdelende regels; (2) het grondwettig is dat een rechtspersoon die zich op een collectief belang beroept, in een dergelijke procedure, niet kan optreden ter ondersteuning of in plaats van de dader van de discriminatie, terwijl dat wel kan ten voordele van het slachtoffer en (3) het Decreet aan personen die zich op een persoonlijk belang beroepen niet de mogelijkheid geeft om in de voormelde procedure in rechte te treden om snel een einde te maken aan een discriminatie wanneer zij niet beweren het slachtoffer of de dader van de discriminatie te zijn.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?