Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 25 oktober 2011

25 oktober 2011
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Handicap
Gerechtelijk arrondissement: Luik
Rechtsmacht: Arbeidshof

Een zorgverleenster, eerst via een vervangingscontract, werkt met een contract van onbepaalde duur in een rust- en verzorgingstehuis. Ze is slachtoffer van een werkongeval. Ze wordt geschikt verklaard om een activiteit op te nemen in de arbeidsmarkt, maar definitief ongeschikt voor de taak die ze thans vervult.

De preventie-adviseur raadt een definitieve overplaatsing aan. De werkgever vindt geen arbeidsplaats geschikt voor de situatie en maakt een einde aan de arbeidsovereenkomst voor overmacht.

In eerste aanleg meent de rechtbank dat de werkgever geen bewijs aanbrengt van het zoeken naar een andere werkplaats. In beroep stelt het Hof vast dat de overlegprocedure niet heeft plaatsgevonden en dat er niet gezocht werd naar een aanpassing (toestellen om personen te ondersteunen of andere middelen die gebruikelijk zijn binnen de ouderenzorg.

Downloads

Vergelijkbare rechtspraak Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 25 oktober 2011

1 juli 2024

Rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk: analyse van juni 2024

In deze bijdrage analyseren we de rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk. Vooreerst gaan we na welke grenzen in een werkcontext kunnen worden gesteld aan de vrije meningsuiting. We bekijken zowel de algemene grenzen die doorwerken in de werkcontext als de specifieke grenzen die eigen zijn aan de werkcontext.  Daaruit blijkt dat er in een werkcontext meer begrenzingen mogelijk zijn aan de vrije meningsuiting dan in het gewone openbare leven. Daarna gaan we na in welke mate racistische en andere haatdragende uitlatingen op sociale media beschermd worden als onderdeel van het privéleven.