Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 16 december 2010

16 december 2010
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Handicap
Gerechtelijk arrondissement: Luik
Rechtsmacht: Arbeidsrechtbank

Een opvoeder wordt, na lange periodes van afwezigheid, definitief ongeschikt verklaard door de externe dienst voor preventie en bescherming. Hij krijgt diezelfde dag nog zijn C4. 7 dagen later verklaart zijn huisarts hem geschikt. Hij vecht dus zijn ontslag aan.

Het Hof is de mening toegedaan dat de preventie-adviseur arbeidsgeneesheer de mogelijkheden tot aanpassingen niet onderzocht heeft (artikel 55 KB 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers). Dienvolgens verliep de procedure niet correct, is de beslissing van de arbeidsgeneesheer niet geldig, noch de aanvaarding ervan door de werknemer. De verbreking van de arbeidsovereenkomst is onregelmatig.

Downloads

Vergelijkbare rechtspraak Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 16 december 2010

1 juli 2024

Rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk: analyse van juni 2024

In deze bijdrage analyseren we de rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk. Vooreerst gaan we na welke grenzen in een werkcontext kunnen worden gesteld aan de vrije meningsuiting. We bekijken zowel de algemene grenzen die doorwerken in de werkcontext als de specifieke grenzen die eigen zijn aan de werkcontext.  Daaruit blijkt dat er in een werkcontext meer begrenzingen mogelijk zijn aan de vrije meningsuiting dan in het gewone openbare leven. Daarna gaan we na in welke mate racistische en andere haatdragende uitlatingen op sociale media beschermd worden als onderdeel van het privéleven.