Zoek Beslissing

1149 Beslissingen gevonden
17 maart 2010

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 17 maart 2010

Een opvangcentrum voor asielzoekers verspreidt folders bij de buurtbewoners voor een opendeurdag. Een man die de folder thuis had ontvangen voorziet deze van een commentaar met racistische connotatie en faxt hem, vanuit het bedrijf waar hij werkzaam is, ongeadresseerd terug naar het opvangcentrum. Hij wordt ontslagen om dringende reden aangezien hij indruist tegen de waarden van het bedrijf en het imago van het bedrijf schade heeft toegebracht. Het Hof meent dat voldaan is aan de veresiten van artikel 444 van het Strafwetboek, een ongeadresseerde fax kan immers bij verschillende mensen terechtkomen. Het ontslag om dringende reden was gerechtvaardigd.
2 maart 2010

Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 2 maart 2010

Een havenarbeidster uit het logistieke contingent, diabetespatiënte Mellitus I type, wordt medisch gezien niet geschikt verklaard door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, om over te stappen naar het algemeen contingent. Binnen dit algemeen contingent ambieerde ze een job als containermarkeerder. Er wordt beroep gedaan op de antidiscriminatiewetgeving. Vooreerst merkt de rechtbank op dat het slachtoffer voldoende feiten aanbrengt waaruit een mogelijke discriminatie blijkt. Vervolgens gaat de rechtbank na of het gaat om een mogelijke discriminatie op grond van handicap dan wel op grond van huidige of toekomstige gezondheidstoestand. De vordering van de havenarbeidster wordt verworpen voor beide discriminatiegronden en de hoofdargumentatie kan als volgt samengevat worden: het algemeen havencontingent omvat niet één specifieke taak of werkpost maar om het even welke functie in de haven, waarbij dan nog flexibiliteit komt kijken bij het vervullen van de taken.
12 januari 2010

Correctionele rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 12 januari 2010

Op 7 mei 2006 worden een man van Afrikaanse afkomst en diens vriend (met dreadlockskapsel) bij het verlaten van een café in het Brugse in mekaar geslagen door een vijftal jongeren. De man van Afrikaanse afkomst is er erg aan toe en zal later zelfs overlijden, doch er is volgens het deskundigenverslag geen absolute zekerheid dat er een oorzakelijk verband is tussen de slagen en het overlijden. Bij het onderzoek blijkt uit verschillende elementen dat de jonge daders banden hebben met extreem rechtse middens (muziek, posters, afbeeldingen, tijdschriften, T-shirts). De rechter acht de verzwarende omstandigheden bij het toedienen van de slagen en het schuldig verzuim bewezen.
22 december 2009

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 22 december 2009

Een dame met hoofddoek wil plaatsnemen op het terras van een drankgelegenheid. De uitbater weigert haar te bedienen omwille van haar hoofddoek. Tijdens de procedure zal hij inroepen dat zijn zaak in een moeilijke wijk ligt. De stakingsvordering wordt ingeleid door het Openbaar Ministerie. Het is overigens om deze reden dat het slachtoffer bij gebrek aan naleving van vormvereisten tijdens de procedure, geen schadevergoeding krijgt. De rechtbank stelt een directe en indirecte discriminatie vast, beveelt de staking en de publicatie van de uitspraak gedurende drie maanden in de drankgelegenheid.

Volg ons op onze sociale media