Zoek Beslissing

467 Beslissingen gevonden
16 maart 2006

Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 16 maart 2006

Een sollicitant van Marokkaanse origine zou na het vermelden van zijn naam te horen hebben gekregen dat een vacature voor meubelmonteerder reeds ingenomen was. Zijn vriend die onder een typisch Belgische naam belde, zou wel onmiddellijk een afspraak hebben gekregen voor een sollicitatiegesprek. Een jobconsulent luisterde mee naar deze telefoongesprekken. De zaakvoerder bevestigde hem nadien dat de vacature nog niet ingevuld was. Voor de arbeidsrechtbank werden de uitreksels van een telefoonrekening voorgelegd die de exacte tijdstippen aantoonden waarop de telefoongesprekken gevoerd werden, evenals de getuigenis van de jobconsulent en de bevestiging van de VDAB dat de vacature op deze datum nog steeds openstond.
6 februari 2006

Hof van beroep Luik, 6 februari 2006

De rechtbank van eerste aanleg te Luik had in haar beslissing dd. 27 september 2004 de vordering tot staking ingediend door een ex-lid (uitgesloten) van een groepering met godsdienstig doel ongegrond verklaard. Het Hof meent dat de discriminatie niet het gevolg is van de uitsluiting maar van de richtlijnen die hiermee gepaard gaan en hun toepassing door de aanhangers van de groepering. Daarenboven, volgens het Hof, bewijst hij niet dat er directe discriminatie geweest is en weerlegt hij niet het gebrek aan rechtvaardiging. Dit arrest zal verbroken worden door het Hof van cassatie op 18 december 2008.
6 februari 2006

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 6 februari 2006

Een vakbondsafgevaardige, werkzaam in een beveiligd bedrijf, maakt van haar toegangsbadge gebruik buiten de diensturen voor vervulling van syndicale activiteiten. Na één verwittiging wordt ze ontslaan. Andere afgevaardigden (van andere vakbonden), in een gelijkaardige situatie, werden niet gehinderd in de uitoefening van hun syndicaal mandaat of de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. De rechtbank besluit tot een discriminatie.
6 februari 2006

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 6 februari 2006

De gediscrimineerde werkneemster is vakbondsafgevaardigde en personeelsvertegenwoordiger. Het bedrijf waar ze werkt voorziet bij CAO in een verzoeningspoging wanneer zich een geschil voordoet of dreigt te ontstaan, in het bijzonder betreffende een vakbondsafgevaardigde of personeelsvertegenwoordiger in de raad of het comité. De werkgever moet dan alle mogelijke middelen aanwenden om het geschil door overleg en onderhandeling op te lossen. Mislukt dit op het vlak van de onderneming dan moet er onmiddellijk beroep gedaan worden op de secretarissen van de representatieve vakorganisaties die deze CAO ondertekend hebben.
2 december 2005

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 2 december 2005

Een scheidsrechter die ontslagen wordt omwille van het bereiken van een leeftijdsgrens van 45 jaar is het slachtoffer van discriminatie op grond van leeftijd. Een scheidsrechter moet natuurlijk over een behoorlijke lichamelijke conditie beschikken om te kunnen werken, maar hiervoor bestaan specifieke tests. Het hanteren van een leeftijdsgrens is bijgevolg onnodig discriminerend en heeft geen legitiem doel dat objectief en redelijk wordt gerechtvaardigd.
30 september 2004

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 30 september 2004

De feiten dateren van 2000 en betreffen de intriges van een verantwoordelijke van de algemene bewakingsdienst van de MIVB. Hij wordt ervan verdacht om enerzijds de volgende uitspraak te hebben verricht "ce n'est pas un bougnoul qui me fera changer d'avis" en om anderzijds aan een directe chef de opdracht te hebben gegeven om geen agenten van vreemde origine tewerk te stellen in het depot tijdens de feestelijkheden naar aanleiding van het 100-jarig bestaan.

Volg ons op onze sociale media