Zoek Beslissing

370 Beslissingen gevonden
18 april 2006

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 18 april 2006

Daniel Féret, voorzitter van het Front National en één van zijn medewerkers zijn veroordeeld wegens de verspreiding van verschillende vlugschriften, tekeningen en brochures, die tevens op een website voorkwamen, en die aanzetten tot haat, geweld, discriminatie en rassenscheiding ten aanzien van een groep, gemeenschap of de leden ervan omwille van hun (zogenaamd) ras, huidskleur, afstamming of de nationale of etnische afstamming (artikel 1, al.3, 2°). Dezelfde publicaties werden beschouwd als een voornemen om tot discriminatie of rassenscheiding over te gaan (artikel 1, al.3, 4°).
6 februari 2006

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 6 februari 2006

Een vakbondsafgevaardige, werkzaam in een beveiligd bedrijf, maakt van haar toegangsbadge gebruik buiten de diensturen voor vervulling van syndicale activiteiten. Na één verwittiging wordt ze ontslaan. Andere afgevaardigden (van andere vakbonden), in een gelijkaardige situatie, werden niet gehinderd in de uitoefening van hun syndicaal mandaat of de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. De rechtbank besluit tot een discriminatie.
6 februari 2006

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 6 februari 2006

De gediscrimineerde werkneemster is vakbondsafgevaardigde en personeelsvertegenwoordiger. Het bedrijf waar ze werkt voorziet bij CAO in een verzoeningspoging wanneer zich een geschil voordoet of dreigt te ontstaan, in het bijzonder betreffende een vakbondsafgevaardigde of personeelsvertegenwoordiger in de raad of het comité. De werkgever moet dan alle mogelijke middelen aanwenden om het geschil door overleg en onderhandeling op te lossen. Mislukt dit op het vlak van de onderneming dan moet er onmiddellijk beroep gedaan worden op de secretarissen van de representatieve vakorganisaties die deze CAO ondertekend hebben.
2 december 2005

Arbeidsrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 2 december 2005

Een scheidsrechter die ontslagen wordt omwille van het bereiken van een leeftijdsgrens van 45 jaar is het slachtoffer van discriminatie op grond van leeftijd. Een scheidsrechter moet natuurlijk over een behoorlijke lichamelijke conditie beschikken om te kunnen werken, maar hiervoor bestaan specifieke tests. Het hanteren van een leeftijdsgrens is bijgevolg onnodig discriminerend en heeft geen legitiem doel dat objectief en redelijk wordt gerechtvaardigd.
3 juni 2005

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 3 juni 2005

Vordering tot staking – Wanneer een appartement te huur wordt gesteld met behulp van een vastgoedkantoor, een raamaffiche en het internet, dan is er sprake van het ter beschikking van een goed of een dienst aan het publiek, ook al woont de verhuurster in hetzelfde gebouw (art. 2§4, eerste streepje AD-wet) – In tegenstelling tot de bewoording van art. 2 §1 is geen enkele rechtvaardiging mogelijk van een directe discriminatie op basis van ras, etnische afkomst,… tenzij wanneer er sprake is van een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste (art. 2§1 AD-wet en art. 4 Richtlijn 2000/43 – Een verklaring van een kennis kan een feit uitmaken dat leidt tot de verdeling van de bewijslast (art. 19§4 Ad-wet).
5 november 2004

Jeugdrechtbank Brussel (Nederlandstalige), 5 november 2004

Een minderjarige leerling heeft zich op grove racistische wijze uitgelaten ten aanzien van een leerkracht en herstelbemiddeling geweigerd. Hij schijnt zich nog steeds niet bewust te zijn van de ernst van de feiten, noch van het grievende karakter van zijn woorden en handelingen (dreiging met slagen). De rechtbank legt hem een individueel leerproject "op maat" op van 20 uren met aandacht voor agressiebeheersing en respect voor de anderen. Daarnaast krijgt hij ook een werkprestatie van 30 uren opgelegd die hem niet moet hinderen bij de job die hij ondertussen gevonden heeft.

Volg ons op onze sociale media