Zoek Beslissing

253 Beslissingen gevonden
2 maart 2010

Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 2 maart 2010

Een havenarbeidster uit het logistieke contingent, diabetespatiënte Mellitus I type, wordt medisch gezien niet geschikt verklaard door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, om over te stappen naar het algemeen contingent. Binnen dit algemeen contingent ambieerde ze een job als containermarkeerder. Er wordt beroep gedaan op de antidiscriminatiewetgeving. Vooreerst merkt de rechtbank op dat het slachtoffer voldoende feiten aanbrengt waaruit een mogelijke discriminatie blijkt. Vervolgens gaat de rechtbank na of het gaat om een mogelijke discriminatie op grond van handicap dan wel op grond van huidige of toekomstige gezondheidstoestand. De vordering van de havenarbeidster wordt verworpen voor beide discriminatiegronden en de hoofdargumentatie kan als volgt samengevat worden: het algemeen havencontingent omvat niet één specifieke taak of werkpost maar om het even welke functie in de haven, waarbij dan nog flexibiliteit komt kijken bij het vervullen van de taken.
14 juli 2009

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 14 juli 2009

Een personeelsafgevaardigde wordt ontslaan omdat hij zonder mandaat van de ondernemingsraad (maar in naam van de ondernemingsraad) een groepsmailaccount aanvroeg en gebruikte om klanten te betrekken bij een protestbeweging tegen zijn werkgever. Er volgt een ontslag om dringende reden en een procedure tot erkenning hiervan voor de arbeidsrechtbank. Hij roept discriminatie in op grond van syndicale overtuiging en stelt een vordering tot staking in tegen de vordering die zijn werkgever inleidde voor de arbeidsrechtbank. In eerste aanleg wordt zijn vordering onontvankelijk verklaard, in hoger beroep ongegrond.
4 juni 2008

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 4 juni 2008

De vraag die zich opwerpt is of er al dan niet sprake is van discriminatie wanneer een aanvullende pensioenregeling enkel voorzien is voor bedienden en niet voor arbeiders. Het Hof beantwoordt de vraag negatief om verschillende redenen: artikel 10 en 11 van de Grondwet hebben enkel een verticale werking (1), de omzettingstermijn van Richtlijn 2000/78/EG is nog niet verstreken dus kan een particulier er zich niet rechtstreeks op beroepen (2), de tegenpartij is geen overheidsorgaan (3).
22 oktober 2007

Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 22 oktober 2007

Een man werkt als arbeider-fruitplukker door middel van opeenvolgende contracten. Op een bepaald moment neemt het bedrijf maatregelen inzake hygiëne waaronder een verbod op piercings valt. De man krijgt vervolgens geen contract meer aangeboden. Eerst is er een uitspraak over de nagenoeg naadloze opeenvolgende contracten wat dus resulteert in een ovbereenkomst van onbepaalde duur met alle verplichtingen die daaruit voortvloeien. Verder concludeert het Hof dat er geen sprake is van discriminatie aangezien de maatregel genomen is in het algemeen belang (hygiëne en voedselveiligheid) wat kan gezien worden als een objectieve en redelijke rechtvaardiging. De beperking is overigens opgelegd aan alle werknemers met uitzondering van diegenen die zijn tewergesteld in de administratieve lokalen.
6 april 2007

Arbeidshof Brussel (Nederlandstalig), 06 april 2007

Een vakbondsafgevaardige, werkzaam in een beveiligd bedrijf, maakt van haar toegangsbadge gebruik buiten de diensturen voor vervulling van syndicale activiteiten. Na één verwittiging wordt ze ontslaan. Andere afgevaardigden (van andere vakbonden), in een gelijkaardige situatie, werden niet gehinderd in de uitoefening van hun syndicaal mandaat of de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. Het Hof besluit dat de werkgever een discriminatoire situatie heeft gecreëerd.

Volg ons op onze sociale media