Zoek Beslissing

138 Beslissingen gevonden
22 februari 2011

Hof van beroep Luik, 22 februari 2011

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Hoei had de staking bevolen van de indirecte discriminatie op grond van gezondheidstoestand. Het slachtoffer van deze discriminatie droeg een hoofddoek om haar kaalheid, ingevolge een medische behandeling, te verbergen. Het huishoudelijk reglement van de zaak verbood ieder hoofddeksel, de dame in kwestie was dus niet welkom. In beroep meen het hof dat de vordering van het Centrum onontvankelijk is want gesteund op een criterium dat niet bij de wet voorzien is. Eindbeslissing Bergen, 29 september 2015
10 januari 2011

Arbeidsrechtbank Luik, afdeling Namen, 10 januari 2011

De werkgever ontslaat een werkneemster voor zware fout ingevolge bewoordingen die ze geuit heeft op een facebookpagina waar tal van werknemers van het bedrijf actief op zijn. Bij de feitenanalyse blijkt dat de bewoordingen in hun context moeten geplaatst worden, en dat ze moeten genuanceerd worden gelet om een ruimer conflict binnen de onderneming. De bewoordingen mochten niet zonder reactie blijven maar een ontslag om zware fout was niet gerechtvaardigd.
26 mei 2010

Rechtbank van eerste aanleg Luik, afdeling Hoei, 26 mei 2010

Een kankerpatiënte heeft ingevolge de behandeling te kampen met kaalheid. Daarom draagt ze een hoofddoek. Samen met haar gezin gaat het slachtoffer uit voor een etentje. De dienster wijst er op dat hoofddeksels niet toegelaten zijn. Het slachtoffer stelt een vordering tot staking in op grond van discriminatie omwille van gezondheidstoestand en de rechter kent haar vordering toe. Er is beroep aangetekend. Eindbeslissing Bergen, 29 september 2015.
13 december 2007

Correctionele rechtbank Luik, afdeling Hoei, 13 december 2007

De heer F., beklaagde, had, in het bijzijn van twee getuigen en op de openbare weg, beledigende en racistische verwijten geformuleerd ten aanzien van de slachtoffers. Hij noemde ze “vuile negers (sic)” en moedigde ze aan om “terug te keren naar hun oerwoud (sic)”. De gebeurtenissen vonden plaats naar aanleiding van een banaliteit (betreffende onder meer het parkeren van een voertuig) en zonder provocatie vanwege de slachtoffers. Beklaagde had de aangevallen slachtoffers onder meer bedreigd en geslagen.
22 oktober 2007

Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 22 oktober 2007

Een man werkt als arbeider-fruitplukker door middel van opeenvolgende contracten. Op een bepaald moment neemt het bedrijf maatregelen inzake hygiëne waaronder een verbod op piercings valt. De man krijgt vervolgens geen contract meer aangeboden. Eerst is er een uitspraak over de nagenoeg naadloze opeenvolgende contracten wat dus resulteert in een ovbereenkomst van onbepaalde duur met alle verplichtingen die daaruit voortvloeien. Verder concludeert het Hof dat er geen sprake is van discriminatie aangezien de maatregel genomen is in het algemeen belang (hygiëne en voedselveiligheid) wat kan gezien worden als een objectieve en redelijke rechtvaardiging. De beperking is overigens opgelegd aan alle werknemers met uitzondering van diegenen die zijn tewergesteld in de administratieve lokalen.

Volg ons op onze sociale media