Handicap News: nummer 12

13 november 2013
Discriminatiegrond: Handicap

In de nieuwsbrief 'Handicap News' vindt u elke vier maanden een overzicht van de activiteiten van het Centrum rond het thema handicap.

CONSULTATIE

Het Centrum zal de komende maanden een consultatie laten uitvoeren, door een team van universitairen, naar het respect voor de rechten van personen met een handicap zoals voorzien in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Daarvoor zijn we op zoek naar personen die zelf, in hun omgeving of in hun beroepsleven ervaring hebben met handicap en die graag hun inbreng willen geven over één van de volgende thema’s:

  • gelijkheid & non-discriminatie (het recht op gelijke behandeling en het verbod op discriminatie van personen met een handicap);
  • toegankelijkheid (van het openbaar vervoer, van informatie, van de dienstverlening, …);
  • rechtsbekwaamheid (de mogelijkheid om bepaalde rechten uit te oefenen en beslissingen te nemen);
  • vrijheid & veiligheid;
  • zelfstandig leven (de mogelijkheid om zelf de gewenste ondersteuningsvorm te kiezen);
  • onderwijs;
  • arbeid.

Er zullen rond deze thema's doorheen heel België verschillende focusgroepen georganiseerd worden, waarin nagegaan wordt welke hindernissen mensen ondervinden bij het uitoefenen van hun rechten, maar waarbij ook aandacht wordt gegeven aan mogelijke oplossingen. Met die informatie wilt het Centrum prioriteiten vaststellen voor zijn eigen werking, maar ook zijn verslag voor het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap verder uitwerken.

Wilt u zelf deelnemen aan een focusgroep, of kent u iemand die graag zou willen deelnemen? U vindt de nodige informatie op de website www.conventionhandicapverdrag.be.


13 juni 2013 – Presentatie – Redelijke aanpassingen in het hoger onderwijs

Op vraag van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) verzorgde het Centrum samen met Annelies D’Espallier van de KU Leuven een presentatie over redelijke aanpassingen in het hoger onderwijs voor de aanspreekpunten van de hogescholen en universiteiten, met een theoretisch luik en een aantal concrete cases.

2 augustus 2013 – Aanbeveling – Toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor scootmobielen

Naar aanleiding van de beslissing van De Lijn om voortaan scootmobielen te weigeren op bussen en trams, formuleerde het Centrum een aanbeveling rond de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor scootmobielen en andere mobiliteitshulpmiddelen en –instrumenten.

30 augustus 2013 – Persvoorstelling – Met een handicap naar de school van je keuze

Aan de vooravond van het nieuwe schooljaar stelde het
Centrum ‘Met een handicap naar de school van je keuze’, een brochure over redelijke aanpassingen in het onderwijs, voor aan de pers. De boodschap werd overgenomen door Belga en kreeg uitgebreid aandacht in 'Vandaag' op Radio 1. brochure werd deze zomer verspreid in alle scholen en clb’s.

20-21 september 2013 – Colloquium – Internering

Het Centre hospitalier Jean Titeca in Brussel organiseerde 'In de stroom ... Internering: hoe varen tussen  zorg en justitie?', een colloquium over de problematiek van de internering. Er kwamen heel wat professionelen van de zorgsector en van justitie op af. Het Centrum modereerde de workshop 'Parole(s) d'interné(e)s', samen met twee coördinatoren van ambulante zorginstellingen. Het was de bedoeling van de workshop om de geïnterneerden zelf aan het woord te laten via geluidsopnames van gesprekken die naar aanleiding van het colloquium met hen waren georganiseerd.

September 2013  – Opleidingen – Directie van de rekrutering en van de selectie van de federale  politie

Het Centrum heeft al verschillende jaren een samenwerkingsovereenkomst met de federale politie, hoofdzakelijk voor opleidingsprojecten voor haar agenten. Die projecten hebben de strijd tegen discriminatie en de bevordering van diversiteit als doel. In september organiseerde het Centrum vier opleidingsdagen (twee in het Nederlands en twee in het Frans) voor de directie van de rekrutering en de selectie van de politie, met bijzondere aandacht voor kandidaten met een handicap.

25 september 2013  – Advies – Decreet persoonsvolgende financiering

Het Centrum heeft het nieuwe ontwerpdecreet van de Vlaamse Gemeenschap over meer persoonsgebonden steun voor personen met een handicap en over verhoogde inspanningen met het oog op hun maximale integratie bestudeerd. Naar het volledige advies.

17 oktober 2013 – Studiedag – VN-Verdrag, referentiepersonen 'handicap' bij de federale overheidsdiensten

Binnen elke federale overheidsdienst is één ambtenaar als referentiepersoon aangeduid. Hij of zij moet toezien op de naleving van de bepalingen van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Het federale coördinatiemechanisme van het Verdrag organiseerde een studiedag voor de referentiepersonen, waarop ze konden praten over hun ervaringen en over een eventuele samenwerking met de Hoge Raad voor Personen met een Handicap en met het Centrum.

18 oktober 2013 – Colloquium – ACOD Namen

De Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD) organiseerde een rondetafelconferentie voor lokale besturen met als thema de integratie van werknemers met een handicap. Het Centrum leverde een bijdrage over de verplichte redelijke aanpassingen voor die werknemers.

23 oktober 2013 – Debat – Schoolvervoer van leerlingen met een handicap

Het Centrum stelde samen met het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat een knelpuntnota voor aan vertegenwoordigers van De Lijn, de onderwijskoepels, de administratie Leerlingenvervoer, de kabinetten Onderwijs en Mobiliteit en een aantal volksvertegenwoordigers. Inleidend werd een filmpje vertoond waarin Hylke getuigt over zijn dagelijkse busrit. Daarna volgde een open en constructief gesprek waarin de aanbevelingen verder uitgediept werden. De verschillende verantwoordelijken engageerden zich om alvast werk te maken van een betere communicatie en van (gedrags)regels op de bus die rekening houden met de noden van de kinderen. De minister van Mobiliteit liet dezelfde dag weten dat er extra middelen werden vrijgemaakt voor het leerlingenvervoer. Lees de knelpuntnota en bekijk het filmpje.

23 en 24 oktober 2013Internationale samenwerking CRPD-werkgroep van ENNHRI

Op 23 en 24 oktober ontving het Centrum de leden van de CRPD-werkgroep van ENNHRI, het Europees netwerk van nationale mensenrechteninstellingen, voor een werkvergadering.  De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende Europese onafhankelijke mechanismen die, zoals het Centrum, instaan voor de bevordering, bescherming en opvolging van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

Tijdens de tweedaagse vergadering werden ontwikkelingen rond de implementatie van het VN-Verdrag op EU- en VN-niveau besproken. Daarnaast werd stilgestaan bij relevante rechtspraak en good practices van de verschillende leden.


Onderhandelde oplossingen

Dialoog als het kan, juridische stappen als het moet

Is er volgens het Centrum mogelijk sprake van discriminatie en/of schending van wetgeving, dan wordt in de eerste plaats gestreefd naar een constructieve dialoog en indien mogelijk een buitengerechtelijke oplossing. Hieronder vindt u enkele succesverhalen.

Redelijke aanpassingen bij bpost

Het Centrum zat met bpost rond de tafel om het concept 'redelijke aanpassingen' toe te lichten. bpost engageerde zich na afloop om bij de selectie en tewerkstelling van personeel meer aandacht voor redelijke aanpassingen te hebben.

Aanwervingsproef buschauffeurs

De Lijn voorziet een extra aanwervingsproef voor kandidaat-buschauffeurs die kleiner zijn dan 1,60 meter. Het Centrum werd door de vervoersmaatschappij uitgenodigd om een bezoek te brengen aan één van de opleidingscentra om te zien (en te ondervinden) wat die proef precies inhoudt. Op basis daarvan formuleerde het een aantal adviezen waarmee De Lijn zo veel mogelijk rekening zal houden. Zo zal bij aankoop van nieuwe bussen de mogelijkheid bekeken worden om het dashboard aan te passen.

Discriminatie bij een sollicitatie

Op vliegvakantie met de scootmobiel