Verkiezingen 2009: Memorandum

Naar aanleiding van de verkiezingen in juni 2009 stelde het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (het Centrum) een ‘Memorandum gewestelijke en gemeenschapsverkiezingen 2009’ op, dat vandaag aan de politieke partijen bezorgd werd.

De voorstellen van dit memorandum benadrukken de autonomie van de gemeenschappen en gewesten en kaderen in de opdracht om adviezen en aanbevelingen te richten aan de overheden met het oog op de verbetering van de wetgevingen; een opdracht die het Centrum toegekend werd op basis van zijn oprichtingswet van 15 februari 1993.

Het memorandum van het Centrum formuleert voorstellen die raken aan het geheel van bevoegdheden van de gewesten en gemeenschappen.

Als federale overheidsdienst is het Centrum er dan ook van overtuigd dat de omvorming van het huidige federale Centrum naar een gemeenschappelijke, interfederale dienst in het belang is van alle burgers én van alle overheden in dit land. Daardoor is het namelijk voor elke burger duidelijk tot wie hij/zij zich kan richten met een melding en weten organisaties waar ze terecht kunnen voor informatie, advies, vorming, … Door de reeds uitgebouwde expertise van het Centrum ook ten dienste te stellen van gewesten en gemeenschappen wordt dubbel werk én worden nodeloze kosten vermeden. Dit garandeert ook de hoogste kwaliteit van de beleidsadviezen.

Inhoud

Het ‘Memorandum gewestelijke en gemeenschapsverkiezingen 2009’ werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Centrum en bestaat uit 49 thematische fiches. Het uitgangspunt van deze fiches zijn vaststellingen en voorstellen die bestemd zijn voor de drie gewesten en gemeenschappen samen of voor één van hen.

Met deze fiches wijst het Centrum op het belang van een daadwerkelijke toepassing van het Europese ‘antidiscriminatie’-beleid. Het bestrijden van elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van een zogenaamd ras, de huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, seksuele geaardheid, burgerlijke stand, geboorte, fortuin, leeftijd, het geloof of levensbeschouwing, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap of fysieke eigenschap staat dan ook centraal in dit memorandum.

De fiches over het onderwijs

  • bepleiten onder meer de organisatie en de ondersteuning van een inclusief onderwijs, opdat kinderen met bijzondere behoeften of met een handicap zo veel mogelijk zouden kunnen deelnemen aan het gewone onderwijs,
  • maar kaarten ook de kwestie van seksuele diversiteit op school en de integratie van de pedagogische aspecten van interculturaliteit op school in het lessenprogramma aan.
  • Daarnaast is er ook speciale aandacht voor de toegankelijkheid van schoolgebouwen en, meer algemeen, voor de integrale toegankelijkheid van alle openbare gebouwen. 

Daarnaast pleit het Centrum voor een opvangbeleid van nieuwkomers:

  • dat over het volledige grondgebied van het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest georganiseerd en gecoördineerd (coherent aanbod) is
  • en dat voldoet aan de basisvereisten van eender welke overheidsdienst: continuïteit, toegankelijkheid, gelijke behandeling.

Inzake werkgelegenheid stelt het Centrum onder meer voor om

  • de ambten in de overheidsdiensten van de gewesten en gemeenschappen open te stellen voor vreemdelingen die afkomstig zijn van een niet EU-land
  • en om de regelgevingen inzake leeftijd in de functies van gewestelijk en gemeenschapsambtenaar en de daarmee gelijkgestelde werknemers in overeenstemming te brengen met de Europese vereisten.

Inzake huisvesting ligt de nadruk op de bedenking die het Waalse Gewest moet maken over de sociale mix in de sociale woningen en over het versterken van de leefbaarheid van bepaalde woonwijken. Voor wat het Vlaamse Gewest betreft, vraagt het Centrum een beduidende verhoging van het aantal medewerkers sociale economie om de sociale mix te waarborgen en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan het hoofd te bieden. De middelen die hieraan gekoppeld worden, dienen rechtevenredig te stijgen; we denken hier niet enkel aan het financiële aspect, maar ook aan vorming en begeleiding. 

Op het niveau van het gemeentelijk beleid, moedigt het Centrum de lokale overheden aan om de mainstreaming van de gelijkheid van kansen in de gemeenten te ondersteunen en te bevorderen.

Ten slotte, werkt het Centrum voorstellen uit die erop gericht zijn cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en zet het aan tot een beleid dat gericht is op een verhoogde aanwezigheid en vertegenwoordiging van minderheden in de media. Daarnaast nodigt het Centrum de Vlaamse overheid uit om de media aan te moedigen om het creatief potentieel van diversiteit en interculturaliteit te ontdekken; om diversiteit als een ware uitdaging te beschouwen om nog betere programma’s te maken die nog meer kijkers kunnen bereiken.

Downloads