Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Equality Data: gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie
Om ongelijkheid en discriminatie aan te pakken, moeten we eerst een helder beeld krijgen van het probleem. Veel onderzoek is al gedaan, maar die informatie is vaak verspreid en moeilijk te vinden. De Equality Data Hub brengt al deze data samen op één plek.
Cijfers over meldingen
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2023.
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Negationisme
Negationisme is strafbaar in België. Dat betekent dat het verboden is om de Holocaust of een andere erkende genocide te ontkennen. Ontdek meer.
Onderzoek: leeftijdsdiscriminatie in België
Met dit onderzoek wil Unia een beter inzicht krijgen in hoe leeftijdsdiscriminatie zich manifesteert en hoe we dit fenomeen kunnen aanpakken.
Lexicon discriminatie in het kader van de COL13
Het lexicon discriminatie geeft toelichting bij de verschillende wetgevingen ter bestrijding van discriminatie op federaal en deelstatelijk niveau in het kader van de COL13.
Tips voor inclusieve afbeeldingen en video's
Ben je op zoek naar tips om je beeldmateriaal inclusiever te maken? Raadpleeg de tips die Unia voor je heeft verzameld.
Inclusieve communicatie: woordenlijst en tips
Taal telt. Zeker als je inclusief wil communiceren. Welke woorden kan je wel gebruiken? Welke zijn verouderd of welke kunnen zeker niet (meer)? Unia helpt je met algemene tips en met een woordenlijst inclusieve communicatie.
Intersectionaliteit en discriminatie
Bepaalde mensen zijn vaker slachtoffer van discriminatie dan anderen omdat ze deel uitmaken van groepen met meerdere identiteiten. Dat noemen we meervoudige discriminatie. Intersectionele discriminatie is een vorm van meervoudige discriminatie.