Pers
Op deze pagina vind je een overzicht van onze persberichten, cijfers en statistieken. Je kan ook dieper gaan graven in onze thematische dossiers. Zo krijg je een beeld van wat Unia doet en hoe we tot onze standpunten komen.
NB. Onze kantoren zijn gesloten van 23 december tot 1ste januari 2025.
Nederlandstalige persattaché
Carole Poncin, persattaché van Unia, beantwoordt uitsluitend vragen van de media en van journalisten.
Heb je een vraag, maar ben je geen journalist? Ga dan naar onze contactpagina.
Franstalige persattaché
Anne Salmon, persattaché van Unia, beantwoordt uitsluitend vragen van de media en van journalisten.
Vraag in verband met gender?
Voor een vraag in verband met seksime, intersekse of transgender, neem contact op met Sofie Roelandt, persvoorlichtster van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen: 02 233 48 31 - sofie.roelandt@igvm.belgie.be
Persberichten
Bekijk alle persberichtenCollectieve klacht voor het Europees Comité voor Sociale Rechten tegen digitale ongelijkheid
Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting zullen samen met de organisaties Lire & Écrire en de Liga voor mensenrechten, een collectieve klacht initiëren tegen België bij het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) wegens digitale ongelijkheid. Digitalisering mag niemand uitsluiten van de samenleving.
Raad van Europa roept België op het matje over internering in gevangenissen
Unia, het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens en de Centrale Toezichtsraad voor het gevangeniswezen zijn tevreden met het besluit van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Zij hebben op vrijdag 6 september tussentijdse resolutie aangenomen. Deze beslissing wijst België op zijn internationale verplichtingen inzake internering.
Toegankelijke samenleving voor mensen met een handicap: alleen een wensdroom volgens Unia
Anno 2024 hebben personen met een handicap het in België nog altijd moeilijk om toegang te krijgen tot bepaalde gebouwen, publieke ruimtes en openbaar vervoer. Deze onrechtvaardige en onwettige situatie moet stoppen.
Unia verzet zich bij het Grondwettelijk Hof tegen de ordonnantie “Brussel Digitaal”
24 actoren uit het Brusselse middenveld hadden in augustus al hun krachten gebundeld om bij het Grondwettelijk Hof een verzoek tot nietigverklaring van een van de bepalingen van de verordening “Brussel Digitaal” in te dienen. Unia sluit zich daar nu bij aan.
{Opinie} LGBTIQ-rechten onder druk
De strijd tegen geweld omwille van iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit moet een gedeelde prioriteit worden van alle regeringen, op alle beleidsniveaus. Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen roepen beleidsmakers op om dringend werk te maken van een veilige samenleving waarin iedereen het recht heeft om vrij en zonder angst voor geweld te leven.
Testaankoop en Unia dagen NMBS voor de rechter wegens discriminerend tariefbeleid
Afgelopen juli hebben Testaankoop en Unia de NMBS in gebreke gesteld voor haar tariefbeleid, met de vraag om het tegen het einde van de zomer aan te passen. NMBS heeft ondertussen laten weten het niet eens te zijn met de visie van de organisaties en weigert het beleid aan te passen. Daarom hebben Testaankoop en Unia hun advocaat de opdracht gegeven om een rechtszaak te starten.
Handicap: Unia bij de VN om de rechten van mensen met een handicap te verdedigen
Unia is op 22 augustus in Genève om deel te nemen aan de evaluatie van België door het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap. In haar rapport toont Unia waar vooruitgang geboekt is, op welke punten deze legislatuur vertraging heeft opgelopen en geeft ze 87 aanbevelingen.
Jaarverslag Unia toont stijging in vragen om bijstand
Unia constateert een toename van de vragen om bijstand van burgers, zoals vermeld in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Deze vragen om bijstand vertegenwoordigen nu 43% van alle meldingen. Unia waarschuwt ook voor de risico's van discriminatie door de toenemende digitalisering en het gebruik van artificiële intelligentie (AI).
Moord op Mbaye Wade: haatmotieven bevestigd door hof van assisen
Tien jaar na de veroordeling van de moordenaars van Ihsane Jarfi heeft het hof van assisen in Luik de dader van de moord op Mbaye Wade in september 2020 veroordeeld, met de verzwarende omstandigheden van homofobie en racisme. Unia reageert opgelucht op dit vonnis.
Cijfers en statistieken van Unia
Kennis en aanbevelingen over discriminatieJaarverslag Unia toont stijging in vragen om bijstand
Unia constateert een toename van de vragen om bijstand van burgers, zoals vermeld in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Deze vragen om bijstand vertegenwoordigen nu 43% van alle meldingen. Unia waarschuwt ook voor de risico's van discriminatie door de toenemende digitalisering en het gebruik van artificiële intelligentie (AI).
Cijfers over meldingen
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2023.
Equality Data: gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie
Om ongelijkheid en discriminatie aan te pakken, moeten we eerst een helder beeld krijgen van het probleem. Veel onderzoek is al gedaan, maar die informatie is vaak verspreid en moeilijk te vinden. De Equality Data Hub brengt al deze data samen op één plek.
Themadossiers
Bekijk alle themadossiersIntersectionaliteit en discriminatie
Bepaalde mensen zijn vaker slachtoffer van discriminatie dan anderen omdat ze deel uitmaken van groepen met meerdere identiteiten. Dat noemen we meervoudige discriminatie. Intersectionele discriminatie is een vorm van meervoudige discriminatie.
Artificiële intelligentie (AI) en discriminatie
Artificiële intelligentie (AI) houdt risico’s in voor discriminatie op maatschappelijk en individueel vlak. Ontdek het dossier over AI.
Hoofddoek op het werk
Hoe ga je als werkgever om met werknemers die een hoofddoek willen dragen? Check de antwoorden op de vragen over religieuze symbolen.
Antisemitisme in België
Antisemitisme is een vorm van discriminatie of haat tegenover mensen omdat ze van Joodse afkomst zijn. Het wordt ook Jodenhaat genoemd.
Beeldbank van Unia
Wil je het logo van Unia gebruiken? Je kunt het hieronder downloaden.
Wil je een artikel met een foto van de directie van Unia illustreren?
Je kunt een van de onderstaande portretten downloaden. Gelieve het auteursrecht wel te respecteren.