Over Unia
Unia is een onafhankelijke interfederale openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijkheid bevordert.
Voel je je gediscrimineerd in België of ben je getuige van discriminatie? Doe een melding, we helpen je!
Met onze expertise maken we ook het verschil voor beleidsmakers, lokale overheden, politie en justitie, experten en onderzoekers, middenveldspelers die werken op inclusie en gelijkheid.
Wie is Unia?
Unia streeft naar een inclusieve en gelijke participatie van iedereen in alle maatschappelijke domeinen.
Visie
De visie en missie van Unia omschrijven waarop we inzetten en waar we naartoe willen. Onze waarden weerspiegelen onze missie en visie. Ontdek er meer over.
Aanpak
De aanpak van Unia is afgestemd op de specifieke noden van het brede publiek, beleidsmakers, juristen, middenveld en professionals.
Mandaat en bevoegdheden
Unia heeft in België een mandaat om als gelijkheidsorgaan discriminatie te bestrijden en de rechten van mensen met een handicap te beschermen.
Bestuur en organisatie
De directie, raad van bestuur en verschillende diensten van Unia doen er samen alles aan om gelijkheid te promoten en discriminatie te bestrijden in België.
Internationale samenwerkingen
Unia wordt internationaal en op verschillende niveaus erkend als een instelling die mensenrechten beschermt en discriminatie bestrijdt. Unia is lid van verschillende Europese mensenrechtennetwerken en neemt actief deel aan verschillende Europese organen.
Samenwerkingsovereenkomsten op Belgisch niveau
Unia werkt met allerlei betrokkenen samen om de grondrechten te verdedigen en is daarvoor samenwerkingsovereenkomsten aangegaan. Ontdek meer.
Onderzoek bij Unia
Unia is een centrum van kennis en expertise. De rapporten, tools en statistieken zijn nuttige instrumenten voor onderzoekers die werken op het gebied van discriminatie en diversiteit.
Balans en resultatenrekening
Transparantie staat bij Unia centraal, daarom publiceren we onze balans en resultatenrekening. Ontdek meer over de financiële resultaten van Unia.
Geschiedenis
De geschiedenis van Unia gaat terug tot in 1993 toen haar voorganger Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding werd opgericht. Unia zelf zag het licht in 2013. Sindsdien zijn we geëvolueerd tot een expertisecentrum op het vlak van gelijkheid en antidiscriminatie.
Wat doet Unia?
Gelijkheid en inclusie promoten
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom bieden we organisaties het online platform eDiv en ondersteuning of training op maat. Ook op lokaal niveau en via beleidsaanbevelingen bouwen we aan meer inclusie en gelijkheid.
Onderzoek
Unia is een kennis- en expertisecentrum. Rapporten, tools en statistieken zijn handige instrumenten voor onderzoekers die werken op discriminatie en diversiteit.
Bescherming via individuele ondersteuning
Voel je je gediscrimineerd in België of ben je getuige van discriminatie? Dan kan je ons makkelijk en gratis bereiken via het online meldingsformulier of via 0800 12 800. Je krijgt informatie over je rechten en we zoeken samen met jou naar een oplossing.
Onze impact
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het afgelopen kalenderjaar.
Cijfers over meldingen
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2023.
Blijf op de hoogte
Wil je nieuws ontvangen over discriminatie speciaal op jouw maat? Schrijf je dan in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven: