Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Equality Data: gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie
Om ongelijkheid en discriminatie aan te pakken, moeten we eerst een helder beeld krijgen van het probleem. Veel onderzoek is al gedaan, maar die informatie is vaak verspreid en moeilijk te vinden. De Equality Data Hub brengt al deze data samen op één plek.
Cijfers over meldingen
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2023.
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Brochure 'Werken met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk' (2024)
Deze brochure gaat in op de redelijke aanpassingen voor mensen met een handicap op het werk. Helemaal op maat van de verschillende spelers op de werkvloer: werkgevers, vakbonden, jobcoaches, preventieadviseurs, bedrijfsartsen en andere tussenpersonen.
Hulp en advies bij handistreaming
Heb je vragen over handistreaming bij je project of beleidsinitiatief? Er zijn heel wat organisaties of bedrijven die je kunnen helpen of waar je terecht kan voor advies.
Wettelijk kader rond rechten van personen met een handicap
Het wettelijke kader voor de fundamentele rechten van personen met een handicap in België is zeer breed. Het omvat internationale, Europese en Belgische normen (van de federale staat en de verschillende gefedereerde entiteiten) die georganiseerd zijn volgens een hiërarchie.
Handicheck: aandachtspunten bij handistreaming
Wil je zeker zijn dat je de noden van personen met een handicap niet vergeet als je een project uitwerkt? Met de handicheck breng je alle handistreaming-aandachtspunten in de verschillende domeinen in kaart.
Handistreaming in 10 stappen
Hoe pas je handistreaming goed toe op je beleidsinitiatief zodat je aandacht hebt voor het effect op personen met een handicap? We zetten de 10 belangrijkste stappen op een rij.
Handistreaming: toolbox
Wil je zeker zijn dat de fundamentele rechten van personen met een handicap gegarandeerd zijn als je aan een nieuw beleidsinitiatief of -project werkt? Met de handistreaming-toolbox beschik je als ambtenaar, beleidsmaker of overheidskabinet over het ideale hulpmiddel.