Ga verder naar de inhoud

Wat bij discriminatie of geweld door de politie?

Een van de belangrijkste taken van de politie is om burgers te beschermen. Toch maken sommige agenten zich soms zelf schuldig aan discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven. We zetten alles op een rij en wijzen je de weg als je een melding wil doen.

Discriminerend gedrag door de politie

Voorbeeld: een politieagent controleert systematisch de identiteit van burgers met een donkere huidskleur.

Politieagenten handhaven de orde, en hebben daarom bepaalde bevoegdheden. De antidiscriminatiewetgeving voorziet een specifieke behandeling voor ambtenaren (en dus ook voor politieambtenaren) die daar misbruik van maken en tijdens hun functie discrimineren.

Politieagenten kunnen strafrechtelijk vervolgd worden als ze iemand discrimineren op basis van beschermde kenmerken. Ze lopen bovendien het risico op een gevangenisstraf van 2 maanden tot 2 jaar.

Haatspraak of haatmisdrijven door de politie

Voorbeeld: een politieagent zet op een Facebook-pagina aan tot haat tegen mensen met migratieroots. 

Politieagenten kunnen zich ook schuldig maken aan haatberichten en haatmisdrijven.

  • Haatspraak bestaat uit elke vorm van expressie die haat tegenover een bepaalde groep verspreidt, promoot, rechtvaardigt of ertoe oproept.
  • Een haatmisdrijf is een misdrijf waarbij iemand geviseerd wordt omwille van diens afkomst, geloof of levensbeschouwing, seksuele geaardheid, handicap of een ander door de wet beschermd discriminatiecriterium. Het gaat bijvoorbeeld om slagen en verwondingen, belaging of beledigingen.

Voel je je gediscrimineerd door een politieambtenaar?

Meld het via het meldingsformulier. Unia informeert en begeleidt je.

Je kan ook een klacht indienen bij een van de 3 specifieke controleorganen voor de politie:

  • Comité P analyseert klachten van burgers over acties of methodes van politiediensten. Unia heeft bovendien een samenwerkingsprotocol met dit comité.
  • Elke lokale politiezone of federale politiedienst heeft een dienst Intern Toezicht. Die dienst onderzoekt klachten of meldingen over het politieoptreden van iemand van het korps. Om de dienst Intern Toezicht te contacteren, kan je terecht in de betrokken politiezone of politiedienst.  
  • De Algemene Inspectie onderzoekt tot slot klachten van burgers over het gedrag van een politieagent of het functioneren van een politiedienst.