Wetsvoorstel meemoederschap: een belangrijke stap vooruit

27 maart 2014
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

De Senaatscommissie Justitie keurde vandaag, woensdag 26 maart, een wetsvoorstel goed over meemoederschap. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum is verheugd over die belangrijke stap vooruit in dit dossier, waarover het de wetgever al meermaals interpelleerde en waarover de holebiverenigingen al jaren actie voeren.

Het voorstel kreeg uiteindelijk steun van alle partijen, behalve Vlaams Belang. “Er is duidelijk een breed draagvlak om deze kwestie te regelen. We hopen dat dit nog voor de ontbinding van het Parlement in orde komt,” zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum.

Vandaag kan een meemoeder enkel via adoptie een juridische band krijgen met haar kind. Die procedure duurt lang, waardoor er een periode van juridische onzekerheid ontstaat. “Gehuwde en ongehuwde meemoeders zullen dankzij dit voorstel snel en efficiënt een volwaardige juridische band met hun kind kunnen krijgen, net zoals dat voor een man in een heterokoppel het geval is. Dat is in het belang van alle betrokkenen: de meemoeder, de biologische moeder én het kind, dat nu vanaf de geboorte twee volwaardige juridische ouders kan hebben.”

In haar regeerakkoord schreef de federale regering trouwens dat ze de ‘ongelijkheden inzake ouderschap van koppels van hetzelfde geslacht’ zou opheffen. Het Centrum herinnert eraan dat dit niet enkel gaat over meemoeders die hun kind moeten adopteren. Ook voor heel wat andere holebi’s loopt een gezin stichten niet altijd van een leien dakje. Zo is er werk aan de winkel inzake buitenlandse adoptie en is er geen juridisch kader voor draagmoederschap. Het Centrum zal ook hiervoor in de toekomst aandacht blijven vragen.


Foto: France Dubois