Verplichte audiodescriptie en ondertiteling Vlaamse films: een stap in de goede richting

2 februari 2016
Discriminatiegrond: Handicap

Naast de audiodescriptie voor blinden en slechtzienden, komt er ook verplichte ondertiteling voor alle gesubsidieerde films van eigen bodem. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum is tevreden met die beslissing van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Zo kunnen ook personen met een visuele of auditieve beperking de films volgen. ‘Alvast één stap in de goede richting, maar er moeten er meerdere volgen’, zegt Els Keytsman, directeur van het Centrum.

Zo worden nog veel bioscoopfilms niet gesubsidieerd, en die blijven buiten schot. Daarnaast merkt het Centrum op dat  bioscopen ook zelf mogen bepalen of ze de films ondertitelen. We vragen daarover een duidelijke regelgeving aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. ‘Anders blijft de maatregel van het VAF een maat voor niets,’ zegt Keytsman.

Er zijn naar schatting 800.000 slechthorenden en doven in Vlaanderen, en ongeveer 150.000 blinden en slechtzienden in België. Een grote groep die vandaag maar moeilijk de weg vindt naar de bioscoop. Keytsman: ‘Voor horenden is het vanzelfsprekend dat ze naar de film kunnen. Dankzij de nieuwe subsidievoorwaarde van het VAF zou dat nu ook een evidentie kunnen worden voor slechthorenden en doven.’

In de lijn van het VN-Verdrag

Het Centrum onderstreept dat de subsidiemaatregel in de lijn ligt van het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap, dat België ratificeerde in 2009. Dat verdrag heeft als doel de inclusie van mensen met een handicap in de samenleving te bevorderen, waardoor mensen met en zonder een handicap op dezelfde manier kunnen mee doen aan het onderwijs, de publieke voorzieningen, werk, enzovoort. ‘We herinneren de minister eraan dat de gelijke toegang tot televisieprogramma’s, films en theater een belangrijke bepaling is uit het Verdrag,’ besluit Keytsman.

Illustratie: Alex Skim

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.