Veroordeling racistische publicatie in partijblad: reactie Centrum

4 juni 2012
Discriminatiegrond: Racisme

Vandaag sprak de correctionele rechtbank van Dendermonde zich uit over de publicatie van een artikel in de lokale Vlaams Belang Krant van Sint-Niklaas dat de vernieling van grafstenen op het plaatselijk kerkhof onterecht toeschreef aan allochtone jongeren. De rechtbank veroordeelde de twee auteurs van het artikel. Frank Vanhecke, de verantwoordelijke uitgever en toenmalige voorzitter van het Vlaams Belang werd buiten vervolging gesteld. Het Centrum neemt kennis van dit vonnis dat de racistische haatboodschappen als “ingrijpend” bestempelt en dat ook verwijst naar de impact ervan op de hele lokale gemeenschap in Sint-Niklaas.

De zaak zelf dateert van juni 2005. Naar aanleiding van de vernieling van enkele grafstenen op een kerkhof in Sint-Niklaas, schreven twee Vlaams Belang-leden een artikel in hun plaatselijk partijblad waarin ze onterecht allochtonen jongeren als de daders van deze grafschennis beschuldigden. In datzelfde artikel verwijzen de auteurs in één adem naar de “ontspoorde cultuur” van de daders. Omdat de partij zich weigerde te excuseren toen bleek wie de daders waren, meldde het stadsbestuur van Sint-Niklaas de feiten aan het Centrum. Het Centrum maakte daarop de zaak over aan het parket in Dendermonde en stelde zich samen met het stadsbestuur burgerlijke partij.

Aangezien de auteurs van het artikel bekend zijn, stelde de rechter Frank Vanhecke als verantwoordelijk uitgever buiten vervolging. De twee auteurs van het artikel in kwestie werden vandaag schuldig bevonden aan inbreuk op de Antiracismewet. Ondanks een eerdere rechtzetting in hetzelfde lokale partijblad, kende de rechter hen een zware strafmaat toe. Zo werd dhr Wymeersch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden met 3 jaar uitstel en een geldboete van 1375 euro. Bovendien werd de Vlaams Belanger voor 10 jaar ontzet uit zijn burgerlijke en wettelijke rechten. Ook dhr Van de Velde werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf wegens het overschrijden van de redelijke termijn van de zaak.

Het Centrum reageert tevreden op deze uitspraak. “De rechter oordeelde dat het misbruik maken van een dergelijk emotioneel gebeuren zonder verificatie van de feiten een zware inbreuk op de Antiracismewet is en erg ingrijpend is voor de hele lokale gemeenschap,” reageert Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “Het artikel is gebaseerd op manifeste leugens enkel en alleen om een hatelijk beeld op te hangen van vreemdelingen om vreemdelingenhaat aan te wakkeren en hun cultuur als een bedreiging voor te stellen. Deze uitspraak is een duidelijke veroordeling van dergelijke wanpraktijken.”