Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie

20 juli 2018
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: RacismeHandicapAndere gronden

Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering. 

Het actieplan wil alle vormen van discriminatie doen verdwijnen tegen 2050, en plaatst preventie, bijvoorbeeld door zelfregulering, centraal. ‘Preventie heeft een toegevoegde waarde, maar kan alleen maar nuttig zijn als de pakkans van discriminerende verhuurders en makelaars stijgt. Dit kan door praktijktesten in te voeren. We gaan toch geen folders blijven uitdelen tot 2050?’, vraagt Unia-directeur Els Keytsman zich af.

Praktijktesten zijn mogelijk

De regionalisering van de woninghuurovereenkomst biedt de kans om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken. ‘Voor Vlaanderen lijkt dit meer uit te draaien op een gemiste kans omdat het een plan is zonder praktijktesten. Nochtans is het mogelijk om met regelgeving zo’n testen door te drukken. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest krijgt de inspectie binnenkort de bevoegdheid om praktijktesten uit te voeren. De ervaring met praktijktesten in Gent leert trouwens dat discriminatie daalt als makelaars en verhuurders weten dat ze getest kunnen worden’, weet Keytsman.

Unia herinnert eraan dat de Vlaamse Regering voor de dienstenchequesector wél werk maakte van een sterkere handhaving. ‘De sector gaat daar zelf mystery calls organiseren. Waarom kan dat niet voor de verhuurders? De verhuurders toonden zich zelfs geen voorstander om werk te maken van de zelfregulering. Dat bewijst des te meer de noodzaak voor een sterke rol van de overheid hierin.’

Verder betreurt Unia dat het plan vandaag nergens aandacht heeft om de antidiscriminatiewetgeving structureel in te bedden in de basisopleidingen van makelaars. ‘Toch kan dit de  vastgoedmakelaars wapenen als ze discriminerende vragen krijgen van (potentiële) klanten. Het is wel positief dat er aandacht zal zijn voor extra vormingen van de makelaars’, klinkt het.

Cijfers bevestigen

Dat de aard van je inkomen, je afkomst of je handicap bepaalt hoeveel kans je hebt op een huurwoning, heeft te maken met discriminatie. Unia opende in 2017 maar liefst 216 dossiers over mogelijke discriminatie op de woningmarkt. Bijna 40 procent daarvan heeft te maken met het soort inkomen dat een kandidaat-huurder heeft. Andere  dossiers gaan over raciale criteria (36 procent) en discriminatie vanwege een handicap (12.5 procent).  

Al in 2014 signaleerde Unia ernstige problemen. ‘Uit de Diversiteitsbarometer, een studie van Unia  samen met enkele universiteiten, bleek toen dat zes op tien makelaars geen probleem heeft met de vraag om werklozen te mijden. Slechts 14 procent zei geen mensen op afkomst te discrimineren’, voegt Keytsman eraan toe.

Vergelijkbare artikels