Uitspraak in de zaak Feryn,  Brussel 24 januari 2007

24 januari 2007
Discriminatiegrond: Racisme

Uitspraak in de zaak van kantelpoortenfirma Feryn: Arbeidshof stelt prejudiciële vragen aan Europese Hof van Justitie.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen heeft kennis genomen van de uitspraak die het Arbeidshof van Brussel vandaag genomen heeft in de zaak tegen kantelpoortenfirma Feryn. De firma weigerde allochtonen in dienst te nemen voor de installatie van garagepoorten, omdat allochtone monteurs niet gewenst zouden zijn door het cliënteel.

Het Centrum is steeds van oordeel geweest dat dergelijke praktijken in strijd zijn met Belgische anti-discriminatiewetgeving, en in ieder geval met de Europese anti-discriminatiewetgeving en dan in het bijzonder Rasrichtlijn 2000/43.

Het Centrum is dan ook erg tevreden dat het Arbeidshof de vordering van het Centrum ontvankelijk verklaart en dat het Arbeidshof beslist heeft, zoals ook gevraagd door het Centrum, om prejudiciële vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dankzij deze prejudiciële vragen, zal er ongetwijfeld meer duidelijkheid komen over de juiste toepassing van de Europese en Belgische Antidiscriminatiewetgeving.

Het Centrum ging in juli 2006 in hoger beroep tegen de uitspraak van 26 juni 2006 van de arbeidsrechtbank van Brussel die wel discriminatie vaststelde maar hieraan geen sanctie koppelde. De Antidiscriminatiewet en de Europese richtlijn zijn nochtans duidelijk: wie zich schuldig maakt aan discriminatie moet daarvoor gesanctioneerd worden.

Toch wil het Centrum benadrukken dat er in Vlaanderen en in de rest van België veel werkgevers zijn die de diversiteit op hun werkvloer zeer ernstig nemen en hiervoor dagelijks bemoedigende inspanningen leveren.

Het Centrum kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.