Racisme op Facebook blijft niet ongestraft

3 juni 2020
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme

De rechtbank van Kortrijk heeft op 3 juni 2020 een man uit Hooglede veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met drie jaar uitstel en een geldboete van 800 euro (200 euro effectief en 600 euro met drie jaar uitstel). De veroordeelde publiceerde op Facebook in 2018 diverse racistische berichten onder het alias J.V.L.. "De man zette aan tot haat en geweld", zegt Unia, dat zich burgerlijke partij stelde in de zaak.

De veroordeelde gebruikte meerdere Facebookpagina's om zijn haatboodschappen te verspreiden. Boodschappen in de trant van 'Asielcrapuul' tot ‘Er is hier maar één oplossing voor, de kogel!'. Uit het vonnis blijkt dan ook dat de veroordeelde niet werd vervolgd voor het posten van racistische berichten, maar wel voor “het creëren van een digitaal kader waarbij het ventileren van racistische meningen wordt uitgelokt en/of aangemoedigd”. Hij reageerde niet zelf op deze berichten, noch verwijderde hij deze of liet hij een blijk van afkeuring of ontrading geven ondanks de aard ervan.

De politie onderzocht de account van de betrokken persoon. Daar was een foto van een gefolterd en misbruikt schaap te zien. De man linkte dat aan een bericht over een misbruikte ezel op een kinderboerderij in Sint-Niklaas waar hij werkt. “Hij schreef er zelf een verzonnen verhaal bij en stelde dat zulke feiten altijd vlakbij asielcentra gebeuren. “Het staat vast dat beklaagde dit bericht heeft gefabriceerd en van tendentieuze commentaar heeft voorzien teneinde verontwaardigde (racistische) reacties bij zijn volgers te ontlokken.”

Door zijn aanpak als beheerder creëerde de veroordeelde doelbewust de omstandigheden waarin derden ongeremd racistische berichten konden spuien.

Unia is erg tevreden met de uitspraak in deze zaak. “Hiermee wordt nogmaals het signaal gegeven dat de verspreiding van online haatberichten onder een anonieme naam ook kan worden bestraft. Wie aanzet tot haat door valse en éénzijdige berichtgeving oefent een invloed uit op anderen en draagt zo bij tot de polarisatie in de samenleving. Wanneer anderen haatberichten liken, wordt dit door de algoritmes van Facebook opgepikt. Zo worden de berichten nog meer gedeeld, en ontstaat er een pervers sneeuwbaleffect”.

Vergelijkbare artikels

16 september 2022

Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes

Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.