Facebook verwijdert de pagina ‘Geen moslimuitzendingen op VRT’ vanwege haatboodschappen

18 september 2013

Facebook heeft de pagina ‘Geen moslimuitzendingen op VRT’ verwijderd vanwege de racistische boodschappen die er aanzetten tot haat en geweld. Dat is een belangrijke actie in het licht van het toenemende aantal gevallen van cyberhate in de sociale media.

“Moslimschijtluizen”, “kakkerlakken zijn het – En wat doe je met kakkerlakken? Juist, doodtrappen!”, “het word tijd voor een oorlog” (sic): het zijn maar enkele van de vele voorbeelden van racistische posts op de pagina ‘Geen moslimuitzendingen op VRT’ die aanzetten tot haat of geweld. De posts hebben een storm van reactie veroorzaakt bij andere socialemediagebruikers. In minder dan een week ontving het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding een twintigtal meldingen, waaronder één van de Vlaamse vereniging Kif Kif.

Het Centrum heeft de pagina geanalyseerd en de inhoud getoetst aan de antidiscriminatiewetgeving. Daarbij heeft het vastgesteld dat sommige boodschappen op de bewuste pagina expliciet aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Het Centrum heeft Facebook daarvan op de hoogte gebracht. Het Centrum heeft er ook op gewezen dat de boodschappen in kwestie in strijd zijn met de interne richtlijnen van Facebook zelf, die racistische boodschappen (‘racial slurs’) die niet als humor kunnen worden beschouwd duidelijk verbieden. Facebook heeft de pagina op zaterdag 14 september 2013 verwijderd.

Heel belangrijk is te verduidelijken dat niet gevraagd werd aan Facebook om de pagina te verwijderen vanwege het vooropgestelde doel van de beheerders van de pagina: het protesteren tegen de uitzendingen door derden. Het staat inderdaad iedereen vrij zich daarover een mening te vormen; die discussie kan, indien ze gevoerd wordt op een respectvolle manier, een plaats hebben in een democratisch debat. Wat wel problematisch is, zijn expliciet haatdragende boodschappen. Die zijn onder de antidscriminatiewetgeving strafrechtelijk vervolgbaar indien ze aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Daarnaast zal het Centrum zoals gebruikelijk contact opnemen met de verantwoordelijke(n) van de pagina. Het Centrum zal hen uitnodigen voor een gesprek en hoopt een constructieve dialoog met hen aan te gaan omtrent de verantwoordelijkheden die zij hebben als moderatoren en beheerders van Facebook-pagina’s en andere internetfora.

Het Centrum zet ook zijn constructieve dialoog met Facebook verder om met hen actiepistes te ontwikkelen die toegespitst zijn op de sociale media, en die zowel de antidiscriminatiewetgeving als het principe van de vrijheid van meningsuiting respecteren.

Meer weten over de werking van het Centrum rond haatboodschappen?

- Lees 'Van vrijheid van meningsuiting tot aanzetten tot haat, geweld of discriminatie', de Focus van het Jaarverslag Discriminatie/Diversiteit 2011

- Lees de brochure Delete Cyberhate