“De trein met een handicap heeft een vertraging van 24 uur. Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.”

2 december 2010
Discriminatiegrond: Handicap

Vandaag, vrijdag 3 december, kregen de treinreizigers in het station Brussel-Centraal de ongewone boodschap dat de trein met een handicap 24 uur vertraging heeft.

Deze sensibiliseringsactie, georganiseerd door het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap, wil de gebrekkige toegankelijkheid van het spoorwegnetwerk voor personen met een handicap en een beperkte mobiliteit aan de kaak stellen.

Acteurs controleren of de reizigers hun treintickets 24 uur op voorhand gereserveerd hebben. Als dat niet het geval is, riskeren ze niet verder te kunnen reizen of ’s avonds niet thuis te geraken.

Momenteel moeten personen met een handicap die de trein willen nemen minstens 24 uur vooraf hun traject reserveren. Deze vertraging zou nodig zijn om begeleiding, hoe minimaal ook, te kunnen verzekeren.

Terwijl het contact met het spoorwegpersoneel veelal goed verloopt, zijn het vooral de procedure en reglementering die in vraag gesteld worden.

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap benadrukken het Centrum en de Hoge Raad de individuele rechten van personen met een handicap, met name het recht om zich te verplaatsen, te werken en een sociaal leven te leiden.

“De mogelijkheid om je te verplaatsen en het openbaar vervoer te gebruiken is een strikte noodzaak voor een gelijkwaardige deelname aan de maatschappij voor personen met en zonder een handicap, verduidelijkt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “Hoe kan je immers gaan werken, afspreken met vrienden of gaan studeren als je bepaalde plaatsen niet kan bereiken? Zelfstandigheid en bewegingsvrijheid zijn kernwaarden van onze samenleving die niemand wil afstaan.”

“Het toegankelijk maken van de stations en de treinen wordt nog altijd als een onoverkomelijke investering gezien”, zegt Jokke Rombauts, Voorzitter van de Hoge Raad. “Een algemeen toegankelijkheidsbeleid op maat van elke behoefte is meer doeltreffend en brengt op termijn meer op. Een mentaliteitswijziging hoeft niet veel te kosten…”

Een delegatie van het Centrum en de Hoge Raad gaat later vandaag naar de NMBS, die een symbolische 24 uur op voorhand op de hoogte gebracht werd van deze actie. Zij hopen zo de onderhandelingen op te starten en plannen een eerste evaluatie na zes maanden.

Gediscrimineerd of getuige van discriminatie?

Meld het!

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.

Jouw vraag

Gelieve alle velden in te vullen


Unia hecht veel belang aan respect voor je persoonlijke gegevens. We gebruiken je gegevens alleen om je te contacteren met een antwoord op je vraag. Heb je klachten over de manier waarop Unia met je gegevens omgaat of wil je je gegevens laten schrappen of aanpassen? Je vindt meer info over de te volgen procedure in onze privacyverklaring.

Volg ons op onze sociale media