Consultatie van personen met een handicap: deelnemers gezocht

29 november 2013
Discriminatiegrond: Handicap

Wat denken personen met een handicap zelf over thema’s als gelijkheid en non-discriminatie? Of over toegankelijkheid? Of over onderwijs en de arbeidsmarkt? Om die – en veel andere – vragen te beantwoorden, organiseert een consortium van Belgische universiteiten een consultatie bij personen met een handicap en hun omgeving. Het doet dat in opdracht van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, dat België in 2009 ratificeerde, streeft naar een meer inclusieve samenleving, waarin personen met een handicap actief deelnemen aan het politieke, economische, sociale en culturele leven. Het Centrum is aangeduid als onafhankelijk mechanisme dat waakt over de toepassing van het Verdrag: het ziet nauwlettend toe op de maatregelen die ons land neemt om de rechten van personen met een handicap te verwezenlijken.

Het Centrum wil personen met een handicap daar zo veel mogelijk bij betrekken. Daarom heeft het aan vijf universiteiten – KU Leuven, UHasselt, ULB, UA en UGent – gevraagd om een grootschalig overleg te houden met personen met een handicap en het maatschappelijke middenveld dat hen omringt. ‘Daarbij betrekken we verenigingen voor personen met een handicap; adviesraden; ouders van een kind met een handicap; vertegenwoordigers uit het onderwijs en de universitaire wereld, van vakbonden en professionele verenigingen; en gespecialiseerde diensten als het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap’, zegt Stéphanie Linchet (ULB).

Tot midden maart 2014 zullen er over heel het land focusgroepen samenkomen van telkens acht à tien deelnemers, begeleid door de onderzoekers. Marjan De Coster (UHasselt): ‘We zullen daarbij zeven thema’s aankaarten: gelijkheid en non-discriminatie; toegankelijkheid (van openbaar vervoer en gebouwen tot diensten en communicatie); rechtsbekwaamheid (de mogelijkheid om rechten uit te oefenen); veiligheid en vrijheid; zelfstandig leven; onderwijs; en arbeid. Via de dialoog tussen de deelnemers kunnen we per thema problemen ter sprake brengen en oplossingen aanreiken.’

De vijf universiteiten zullen een rapport overhandigen aan het Centrum. Op basis daarvan zal het Centrum prioriteiten voor zijn eigen werking vastleggen; het rapport zal ook het periodieke verslag van het Centrum voeden voor het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap.

Het Centrum roept al wie persoonlijk, in zijn omgeving of in zijn beroepsleven ervaring heeft met handicap op om aan de consultatie deel te nemen. Iedereen kan zich kandidaat stellen op de website www.conventionhandicapverdrag.be of door contact op te nemen met Marjan De Coster (Nederlands- en Duitstalig: 011 26 86 89, marjan.decoster@uhasselt.be) of Jean-Jacques Detraux (Frans- en Duitstalig, 02 650 32 81, ddetraux@ulb.ac.be).

Meer informatie?