Ga verder naar de inhoud

Unia voor politie en justitie

Politie en justitie spelen een cruciale rol in de strijd tegen discriminatie en voor een meer gelijke samenleving. 

Unia ondersteunt hen met verschillende tools en samenwerkingen.

COL13: omzendbrief betreffende het opsporings- en vervolgingsbeleid inzake discriminatie en haatmisdrijven

De omzendbrief is een alomvattend werkinstrument met uniforme richtlijnen over de gerechtelijke strijd tegen discriminatie. De omzendbrief bestrijkt zowel het burgerrechtelijke als het strafrechtelijke luik van de antidicriminatiewetgeving en is bedoeld voor parketten, politiediensten, auditoraten en inspectiediensten.

De omzendbrief behandelt vooral de misdrijven die in de federale wetgeving zijn opgenomen en die vaker als basis voor gerechtelijke optredens worden gebruikt, maar vermeldt ook een aantal strafbepalingen uit de wetgeving van de deelstaten.

De omzendbrief verduidelijkt wat er van de magistraten wordt verwacht, maar wijst ook op de rol die de politiediensten kunnen spelen om het onderzoek naar discriminatie en haatmisdrijven te verbeteren.

De omzendbrief werd in januari 2024 bijgewerkt.

Hoe werkt Unia samen met de politie?

Unia bestrijdt discriminatie door en tegen de politie door:

  • mensen die gediscrimineerd zijn te adviseren en ondersteunen 
  • politieagenten te trainen in antidiscriminatiewetgeving
  • politiezones te ondersteunen als ze een intern diversiteitsbeleid willen ontwikkelen

De omzendbrief COL13 vraagt elke politiezone om een referentieagent aan te duiden. Samenwerking tussen politie, referentiemagistraten en andere instellingen zoals Unia en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) is cruciaal. 

De politie kan bijvoorbeeld niet alle problemen alleen oplossen, maar kan wel een beroep doen op een bevoegde instantie. Via samenwerkingsverbanden spelen ook de bemiddelingsdiensten een belangrijke rol.

Hoe werkt Unia met justitie samen?

Discriminatie en haatmisdrijven zijn een zeer complexe materie. 

Daarom vraagt de omzendbrief COL13 aan elke politiezone en aan elk gerechtelijk arrondissement om in elke Belgische provincie naast een referentieagent ook een referentiemagistraat aan te wijzen. De omzendbrief wil zo de samenwerking tussen de verschillende betrokkenen verbeteren.

  • De omzendbrief inventariseert alle relevante wetgeving. 
  • De brief legt de verschillende concepten en inbreuken uit. 
  • De brief legt uit wat er van de magistraten wordt verwacht.

Unia is een expertisecentrum waarop de juridische sector kan rekenen. De website van Unia geeft toegang tot de rechtspraak van het hele land. En dus is het een uitstekende tool voor de referentiemagistraten.

Unia speelt niet alleen een informatieve rol, maar kan ook een echte partner voor de magistraten zijn. Er vinden regelmatig uitwisselingen plaats. Als slachtoffers van een misdrijf een klacht indienen bij de politie, kan Unia hen bijstaan in de rest van de procedure. Soms stelt Unia zichzelf burgerlijke partij. Een referentiemagistraat is dan handig als tussenpersoon voor het parket. De juridisch-technische beslissingen in de dossiers blijven de strikte bevoegdheid van het parket.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief COL13

De nieuwsbrief COL13 biedt om de 3 maanden rechtspraak, goede praktijken, publicaties en andere informatie over discriminatie en haatmisdrijven aan.

 

Databank met rechtspraak

Een van de opdrachten van Unia is het verzamelen en verduidelijken van de beslissingen van justitie die kunnen helpen bij de evaluatie van de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving. 

De teksten worden consequent geanonimiseerd en er wordt een samenvatting aangeboden. Juristen en andere geïnteresseerden kunnen op die manier vertrekken van eenvoudige parameters of gericht zoeken met behulp van trefwoorden of fragmenten.

Diversiteit en inclusie promoten

Unia ondersteunt professionals die willen werken aan meer diversiteit en inclusie. Ontdek ons aanbod voor: