Unia lanceert test om discriminatie huurmarkt te bewijzen

31 oktober 2016
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Racisme

Een kandidaat-huurder die naast een woning grijpt, zal niet snel te horen krijgen dat etniciteit of huidskleur daarbij een rol heeft gespeeld. Discriminatie op de woningmarkt wordt steeds subtieler. Unia lanceert een methodiek waarmee kandidaat-huurders zelf raciale discriminatie aan het licht kunnen brengen. 

Tot voor kort waren de advertenties van sommige verhuurders ronduit discriminerend. Nu is het allemaal een stuk bedekter. Expliciet aangeven dat huurders met een migratieachtergrond niet welkom zijn, komt bijna nooit meer voor. Tijdens het eerste contact met de eigenaars of vastgoedmakelaars wordt er nog wel veel gediscrimineerd, maar het is moeilijk te achterhalen. Onze online-tool brengt daar verandering in.

Online tool

Dat is een stappenplan voor organisaties die werken met kandidaat-huurders, slachtoffers van discriminatie kunnen het ook zelf gebruiken. We geven concrete scenario’s die mensen vanaf hun eerste mailtje of telefoontje met een immokantoor of eigenaar kunnen volgen. Daarnaast zijn er ook scenario’s voor een testpersoon met gelijklopend profiel.

Als de makelaar of eigenaar anders reageert op de mails of telefoon van de testgroep met een Belgisch klinkende naam, rinkelen de alarmbellen. Het vermoeden van discriminatie dat mensen dan in hun handen hebben, is heel belangrijk. Daardoor moet de eigenaar of makelaar bewijzen dat hij/zij geen fout maakte en niet gediscrimineerd heeft.

Op dat moment gaan we rond de tafel zitten om te zien hoe we een oplossing kunnen vinden. Dat gaat van bijvoorbeeld excuses naar het volgen van een opleiding tot het afficheren van een antidiscriminatie charter in de kantoren en op de website. In uitzonderlijke gevallen, als niemand wilt meewerken, trekken we naar de rechter.

Cijfers

Unia had vorig jaar 154 meldingen van mensen met een migratieachtergrond die bij het zoeken naar een woning discriminatie signaleerden. Het jaar daarvoor waren dat er 138.

Daarnaast is er een Unia-studie (2014) die de rol van vastgoedmakelaars belicht. Daaruit blijkt dat 42 procent van hen ingaat op het verzoek van verhuurders om ‘vreemdelingen’ te weigeren. Slechts een kleine groep makelaars weigert uitdrukkelijk om op discriminatieverzoeken in te gaan: 14 procent wanneer het gaat om mensen van vreemde origine.

Deze cijfers illustreren niet zozeer een stijging of een daling van het fenomeen. Wel bewijzen ze dat het een hardnekkig en lastig te bestrijden probleem blijft, ondanks een goede antidscriminatiewetgeving. Met de resultaten van  onze praktijktests in de hand zal het bestrijden eenvoudiger worden.